انواع فرش ایرانی

معرفی انواع فرش ایرانی

اصالت فرش ایرانی به حدود 2500 سال پیش برمی گردد. ایرانیان از پیشگامان قالی بافی باستانی بودند. تاریخ فرش ایران یکی از بزرگترین تمدن هایی است که جهان به خود دیده است.

فرش‌های سنتی ایرانی و فرش دستباف در گذشته برای عشایر استفاده می‌شده است و از وسایل مورد نیاز برای دوخت و بافت فرش ایرانی و فرش دستباف برای مصارف خاص خود مانند عایق سرما و گرما در زمستان و تابستان و جلوگیری از آن استفاده می‌شده است. همچنین برای زیبایی نیز استفاده میشد. فرش های ایرانی نیز در دوران باستان توسط پادشاهان و شاهزادگان به عنوان نمادی از ثروت، قدرت، اعتبار و تمایز استفاده می شده است.

 شستشو-فرش-در-خانه-بهتر-است-یا-قالیشویی

قدیمی ترین شواهد فرش ایرانی از متون چینی مربوط به دوره ساسانی (641-224 پس از میلاد) به دست آمده است. اما در تاریخ نگاری یونانی شواهد مکتوبی از وجود، ارزش و کیفیت فرش ایرانی وجود دارد.
مواد مورد استفاده در فرش مانند پشم، ابریشم و پنبه پس از چند صد سال پوسیده می شوند. بنابراین باستان شناسان به ندرت می توانند اکتشافات بسیار مفیدی را در حین کاوش های باستان شناسی در فرش های ایرانی بیابند.
فرش در ایران کاربردهای مختلفی دارد. اکثر ایرانی ها فرش را کاملا کف خانه پهن می کنند و بدون کفش در خانه قدم می زنند.
یکی دیگر از کاربردهای فرش تزئینی است. قاب فرش (تابلو فرش) یکی از اکسسوری های مورد علاقه ایرانیان است.

تاریخچه فرش ایران

قدیمی ترین فرش دستباف ایران در سال 1949 در مرحله دوم کاوش های باستان شناسی روسیه به نام رودنکو در منطقه پازیریک کشف شد و فرش پازیریک نام داشت.

رودنکو در کتابی که در سال 1953 به مناسبت این اکتشافات در روسیه منتشر شد، توضیحات مفصلی درباره فرش کشف شده نوشت و به صراحت آن را اثر ایران و قدیمی ترین فرش ایرانی در جهان توصیف کرد. او نوشته است: «بدون اینکه بتوان به طور قطع گفت که این اثر کدام یک از سرزمین های مادها و اشکانی (خراسان باستان) یا ایران است، تاریخچه فرش و پارچه های کشف شده در پازیریک به قرن پنجم یا اوایل قرن چهارم پیش از میلاد می رسد. شناخته خواهد شد.»

دلیل محبوبیت فرش ایرانی

یکی از مهمترین دلایلی که فرش ایرانی در دنیا بیشتر مورد توجه قرار گرفته و مشتری بیشتری دارد، تنوع رنگ بیشتری نسبت به فرش های تولید شده در کشورهای دیگر است. کیفیت مواد به کار رفته در آنها بهتر و بهتر است. کاربرد خاصی دارد و رنگ ها زنده و طبیعی به نظر می رسند، نقش و نگارهای آن جذاب است و جذابیت خاصی دارد که برای بیننده و خریدار چشم نواز است. همه این عوامل در این زمینه موثر بوده و باعث شده فرش ایرانی شهرت و محبوبیت خاص خود را داشته باشد.

انواع فرش ایرانی

انواع مختلفی از فرش های ایرانی وجود دارد در ادامه معرفی برخی از فرش های معروف ایرانی میپردازیم:

فرش بلوچی

قالیچه بلوچی

کف پوشی که توسط مردم بلوچ ساکن افغانستان و شرق ایران بافته می‌شود. نقوش در این فرش ها بسیار متنوع است، بسیاری از آنها از نقوش مکرر تشکیل شده است که به صورت مورب در سراسر زمین چیده شده اند. برخی پیچ و خم از اشکال پیچیده قلاب دار را ارائه می دهند. سجاده های نماز با طرح قوس مستطیلی ساده در یک انتها (برای نشان دادن جهت شهر مقدس مکه) رایج است. به طور معمول، زمین این سجاده ها از برگ و ساقه یک درخت بسیار شیک پر می شود و گیاهان کوچک هندسی در اسپندل ها ظاهر می شوند.

فرش قشقایی

فرش قشقایی

قالیچه های آنتیک ایرانی قشقایی (گاهی با املای قشقایی، کاشقایی یا انواع دیگر) قالی های زیبا و پیچیده ای هستند .آنها نام خود را از قبایل کوچ نشین ایرانی گرفته اند که قرن ها در جنوب غربی ایران کنونی زندگی می کنند. قشقایی ها قرن ها قبل از نقل مکان به منطقه محل سکونت فعلی خود در آسیای مرکزی و منطقه قفقاز زندگی می کردند. به دلیل این تاریخ متنوع، تأثیرات بسیاری از مناطق در فرش های آنها آشکار است. بینندگان فهیم ممکن است شباهت هایی را با سبک های هنری قوم ترکمن، قفقازی ها و سایر اقوام که امروزه در نزدیکی آنها زندگی می کنند، تشخیص دهند.

فرش بختیاری

فرش بختیاری

بختیاری ها قومی اصیل و باستانی هستند که در منطقه چهار محال در جنوب مرکزی ایران زندگی میکنند . قالی‌های اولیه بختیاری اغلب دارای طرح شطرنجی یا باغچه‌ای هستند که با درختان حیات، پرندگان، گل‌ها و حیوانات تزئین شده‌اند، گاهی واقع‌بینانه، گاهی انتزاعی. معمولاً اینها با گره ترکی بافته می شوند. اما برخی از نقش‌های گل‌های بسیار زیبا هنوز در شهر اصلی شهر کرد با گره ایرانی تولید می‌شود که نشان‌دهنده مدال‌های بلند و اغراق‌آمیز است که یادآور سبک اصفهان قدیم است. طرح های رنگی شامل بسیاری از سایه های قهوه ای، زنگ زدگی، اخرای زرد، سبز بطری، بژ، آبی تیره و قرمز است.

فرش افشار

فرش افشار

فرش های افشار از شمال شرق ایران می آیند. ساخت ایل افشار هستند. این عشایر سابق نسل‌هاست که برای تضمین موجودیت خود قالی می‌بندند. حالا خانه نشین شده اند و در افشار پیدا می شوند. فرش‌های آن‌ها متعلق به قالی‌های ایرانی است و به دلیل مقاومت بسیار محبوب هستند.

قالی‌های افشار به رنگ‌های قرمز و آبی گره‌دار هستند و معمولاً دارای نقش‌های مستطیل هستند. تنوع طرح ها بسیار زیاد است. گاهی اوقات در کنار الگوهای نسبتاً مستقیم گل رز وجود دارد. اینکه آیا یک مدال وسط یا یک طرح روی فرش وجود دارد، کاملاً به گره زن و تخیل او بستگی دارد. به لطف عناصر هندسی خود، این فرش ها با سبک مبلمان مدرن امروزی هماهنگی کاملی دارند. فرش های ایرانی افشار یک ویژگی خاص دارند: نسبتاً بزرگ. فرش های این خاستگاه نیز با نام سیرجان به فروش می رسد.

فرش تبریز

فرش تبریز

تولید قالی‌های تبریز در شهر تبریز، پایتخت آذربایجان و یکی از قدیمی‌ترین مراکز قالی‌بافی در منطقه است. اینها فرشهای باکیفیت با پرزهای پشمی یا پشمی/ابریشمی و تارهای نخی یا ابریشمی هستند.

این الگوها از مدال های اشک گرفته تا گل ها، درختان و صحنه های شکار را شامل می شود. فرش‌های عتیقه تبریز بسیار ارزشمند هستند و فقط در مجموعه‌ها و موزه‌های اختصاصی خصوصی یافت می‌شوند.

فرش هریس

فرش هریس

رنگ های روشن و پر جنب و جوش و نقش های برجسته مشخصه، شناسایی این فرش ها را آسان می کند. فرش‌های هریز همیشه دارای یک مدال بزرگ در مرکز هستند، با طرح‌های دوتایی یا سه‌گانه و قطعات گوشه‌ای بزرگ. این فرش ها بسیار بادوام هستند و برای نسل ها ماندگار خواهند بود.

فرش زنجان

فرش زنجان

قالی‌های زنجان یکی دیگر از موارد مورد علاقه کلکسیونرهای قالی در سراسر جهان است. این قطعات ایرانی که از شهر باستانی خود نامگذاری شده اند، به دلیل پالت های رنگی پر جنب و جوش و طرح های قبیله ای منحصر به فرد خود ارزشمند هستند.

اکثر قالی های زنجان در مرکز یک پارچه با پایه های پشمی یا پنبه ای هستند. آنها همچنین دارای گره های متقارن ترکی و گره های فارسی نامتقارن هستند.

طرح‌های قالی‌های زنجان از قبیله‌ای به قبیله دیگر متفاوت است، اما بسیاری از آنها دارای مدال‌های مرکزی با مدالیون کوچک‌تر در مرکز هستند. مدال‌ها و پس‌زمینه با طرح‌های هندسی نقوش ستاره‌ها، سر گل‌ها، پرندگان، حیوانات، و ماهی‌ها یا نقش‌های پیسلی تزئین شده‌اند.

برای پالت رنگ، بافندگان زنجانی از قرمز و آبی تیره معمولی منطقه به همراه رنگ های روشن تر مانند عاج استفاده کردند. آنها اغلب این تن‌های پایه را برای پس‌زمینه، مدال‌ها و حاشیه تغییر می‌دهند. آنها برای افزودن جزئیات و پیچیدگی بیشتر به طرح، سایر عناصر طراحی و حاشیه های جزئی را با سایه های مختلف خاکستری، سبز، قهوه ای، شتری و آبی برجسته کردند.

شیوه بافت زنجان بسیار تحت تأثیر بیجا، همسایه خود است که طرح های هراتی را وارد قالی های زنجان کرد. در نقوش ریز و ساده موجود در بسیاری از قالی های زنجان نیز تأثیر همدان بر بافندگان دیده می شود. در نتیجه قالی‌های زنجان در مقایسه با سایر قالی‌های ایرانی معمولاً مقرون به صرفه‌تر هستند.

داشتن قالی زنجان افتخار است: این قطعات کمیاب اغلب به عنوان هدایایی ویژه به خانواده سلطنتی و بزرگان به نشانه اعتماد و احترام هدیه داده می شود.

منابع :

en.wikirug.org , iranguidance.com ,catalinarug.com , catalinarug.com

Rate this post

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *